Vedligeholdelse af altaner

Herunder findes vejledning i vedligeholdelse af foreningens altaner:

Hårdttræ (Cumaru):
Træet vil igennem sommeren blegne i sollyset, og regnen vil udvaske den naturlige farve i træet. For at bevare træetsfarve/glød og glatte overflade, bør
alt hårdttræ behandles mindst en gang om året.

Oliering af træværk:

  • 1. Start projektet efter nogle dage med tørvejr. Træet skal være så tørt som muligt, når du går i gang. Ligeledes må træet ikke få fugt i det første døgn efter behandlingen, så hold øje med vejret.
  • 2. Fjern alle møbler og andre genstande fra altanen, og fej den grundigt med en kost.
  • 3. Slib gulvet og andre trædele let med sandpapir, korn 120. Du kan gøre det i hånden eller bruge en lille maskine. Du behøver ikke fjerne et helt lag af træet. Det vigtige er, at overfladen er åben, og at eventuelle urenheder i træet er slebet væk.
  • 4. Rengør altanen for slibestøv ved brug en støvsuger.
  • 5. Påfør olien i et tyndt lag med en almindelig husholdningssvamp. Brug en tør, fnugfri klud til at tørre over med, så der ikke dannes ’søer’. Brug hårdtræsolie beregnet til terrassebrædder. Der må ikke bruges salt eller andre opløsningsmidler.
  • 6. Se på oliebøtten, hvor lang tid netop den olie du bruger, skal trække før du tørrer efter. Påfør derefter endnu et tyndt lag olie på samme måde. På den måde sikrer du, at træet mættes. Igen skal du huske at tørre efter med en tør klud, så der ikke dannes ’søer’.
  • 7. Lad olien tørre et døgn, og sæt møblerne tilbage. Træet på din altan er nu klar til det næste halve år.

Det er vigtigt, at temperaturen er mindst syv grader, når du olierer træet på altanen, for ellers kan olien ikke tørre. Omvendt bør du undgå varme sommerdage med direkte solskin, da olien ellers vil tørre ud, inden den trænger ned i træet. April-maj og september-oktober er derfor gode måneder at vælge. Når du er færdig med at give træet på altanen olie, så husk at skille dig forsvarligt af med klude, svampe og andre ting, der har været i berøring med olien. Olieholdige klude kan selvantænde, så læg dem i vand, så snart du er færdig med at bruge dem. Put dem derefter i en plasticpose, inden du smider dem i skraldespanden.

NB: Husk, at olieklude kan selvantænde. Så skaf dem sikkert af vejen.

Undgå pletter:
Vær varsom med at stille metal på hårdttræet, da dette kan give mørke pletter. For at undgå mørke pletter og aflejringer på hårdttræet, kan blomsterpotter/kasser opklodses på plastikskånere, som sikrer ventilation mellem hårdttræ og potte.

Rækværk/værn:
Rækværket er galvaniseret/malet og rengøres med almindeligt sæbevand.
Såfremt at der sker skader på overfladen skal denne repareres omgående.

Underbeklædningen (Dibond):
Rengøres med almindeligt sæbevand.

Indbliksværn (hærdet og lamineret glas):
Ved rengøring af glasset fejes/skylles glasset rent for støv/salt/sand for at undgå at ridse glasset ved overtørring. Rengør glasset med almindelig glasrens efterfølgende.

Døre:
Der rengøres med almindelig rengøringsmiddel herefter aftørres overskydende vand.
Alle bevægelige del bør smøres én gang årligt.